ליגת הצדק – גרסת זאק סניידר – הרבה סלואו-מושן
לפני קצת יותר מ-3 שנים, הגיע לבתי הקולנוע הסרט החמישי ביקום הקולנועי של DC. על תפקיד הבמאי היה אחראי זאק סניידר שעשה את שני הסרטים הקודמים והשנויים במחלוקת – "איש הפלדה" (2013) ו-"באטמן נגד סופרמן: שחר הצדק" (2016). אך קצת לפני סוף הצילומים, נאלץ לפרוש מתפקידו בעקבות טרגדיה אשר פקדה את משפחתו. האולפנים כמובן לא חיכו ושכרו את ג'וס וידון, (הנוקמים – 2012) כמחליפו. וידון השלים את הסצנות החסרות, אך גם עשה שינויים לטעמו ולבקשת האולפנים, ואף קיצר את הסרט. והתוצאה הסופית הייתה סרט שהוא כאוס מוחלט. סרט שרואים שיש לו פוטנציאל להיות סרט מעולה ורווחי, אך בפועל קיבל ביקורות מאוד לא טובות.
כמה חודשים לאחר מכן קמה תנועת ה-"סניידר-קאט" שתפסה תאוצה בעזרת הרשתות החברתיות, וקראה לאולפני האחים וורנר לשחרר את גרסתו המקורית של זאק סניידר לפני שפרש מתפקיד הבמאי. עד שבסופו של דבר הוכרז האישור שגרסה זו של "ליגת הצדק" אכן קיימת, והיא תפורסם בשירות הסטרימינג HBO max, זאת לאחר שזאק סניידר חזר לעבוד על הגרסה הזו שלו, ערך מחדש, הסיר את הצילומים של ג'וס וידון והחזיר את כל הקאסט המקורי לימי צילומים נוספים.
אז בחודש מרץ האחרון, עלתה ברשת HBO max גרסתו של זאק סניידר ל"ליגת הצדק". ישבתי בסלון וצפיתי בסרט החדש שאורכו 4 שעות, כדי להבין האם כל הרעש וההייפ מסביב היו שווים את זה?
קודם כל מבחינה ויזואלית, הסרט מעולה. כל האפקטים שופרו, העריכה, הצילום, הכל נראה הרבה יותר טוב מהסרט של 2017. דבר אחד שכן גרע לי זה שסניידר בחר לפרסם את הסרט בגרסת צפייה מיושנת של 4:3 שלא תואמת מסכים גדולים ורחבים כמו שיש היום.
נקודה נוספת ששופרה בסרט בגרסתו של סניידר היא הסיפור והדמויות. בעוד העלילה המרכזית נותרה זהה לעלילה המקורית, ברוס ויין ודיאנה מאחדים את ליגת הצדק בשביל להגן על העולם מפני סטפנוולף, הסיפור הורחב וסיפור הרקע של הדמויות הועמק, ביחוד דמויות המשנה. כך קיבלנו שסטפנוולף נשלח ע"י נבל העל דארקסייד, בארי אלן ואקוומן מקבלים יותר רקע שמסביר מאיפה הם באים, וסייבורג מקבל רקע מעמיק ומאוד אפל. באופן כללי הגרסה הזו של הסרט נכנסת לעומק של הנושאים ובוחנת אותם מקרוב.
זאק סניידר יודע ליצור רגעים אפיים גדולים בסרטים. ובגרסתו החדשה של ליגת הצדק ניתן לראות את זה בכל סצנות הלחימה של הגיבורים בסלואו-מושן. לאורך 4 השעות של הסרט קיימות כל כך הרבה סצנות כאלו, שבאיזו שלב זה כבר התחיל להרגיש עבורי מתיש וטרחני. בנוסף, חלקים בעלילה שהורחבו בגרסה זו לעומת הסרט של 2017, לפעמים לא הכילו שום קשר לעלילה המרכזית של הסיפור פרט לרקע דמות מסוימת ולסצנה אפית בסלואו-מושן.
הטון של הסרט מאוד אפל כמו שאר סרטיו של זאק סניידר. אבל בשונה מהסרטים הקודמים באטמן נגד סופרמן ואיש הפלדה, כאן הסרט מסתיים עם נקודת אור של הגיבורים לעתיד של היקום של די סי. בסרט מאוד מורגש החזון של סניידר של לליגת הצדק וליקום הקולנועי של די סי בכלל, ובאופן אישי הופתעתי לטובה, בעיקר אחרי הסרט הקודם "באטמן נגד סופרמן" שגם היה מאוד אפל אבל בעיקר היה בלאגן אחד גדול, עם המון מידע לא בסדר הנכון. בליגת הצדק של סניידר, כל הסיפור והעלילה היה מאוד מובן, והותיר מקום לסרטי המשך באותו יקום, שכנראה לא יגיעו.
לכל במאי קולנוע יש סגנון קולנועי. ליגת הצדק הוא החזון הקולנועי של זאק סניידר לטרילוגיה שבנה וליקום הקולנועי של די סי. לכן, לא פלא שהסרט שיצא ב-2017 כשל, מכיוון שאת הסרט יצר סניידר עם סגנון קולנועי מאוד אפל וריאליסטי, ואז ג'וס וידון שינה בצורה מלאכותית ולא טובה את הסגנון לסרט קליל וצבעוני. כך שעל אף שמדובר בשני במאים מעולים, עם יצירות מדהימות, הסרט למעשה הכיל שני סגנונות קולנועיים שנוגדים אחד את השני, ויוצרים סרט לא אמין ומאכזב.
אז האם כל ההייפ סביב הסרט היה שווה את זה? בנימה אישית, כן. אם אתם ממעריציו של סניידר, ואהבתם את איש הפלדה ובאטמן נגד סופרמן אז אתם תהנו גם מהסניידר-קאט. אבל אם לא התחברתם לסרטיו הקודמים, ולסגנון הייחודי של סניידר, כנראה שגם לא תהנו מהגרסה הזו של ליגת הצדק. כמו שציינתי, "ליגת הצדק גרסת סניידר" היא שיפור משמעותי בתחום הויזואלי ובצד הסיפור, לעומת הסרט מ-2017. אך אורכו של הסרט הוא 4 שעות, שבהן לא כל הסצנות קשורות אחת בשנייה. זאק סניידר ללא ספק יודע ליצור סרט אפי נהדר, אך האם 4 שעות של סצנות סלואו-מושן מצדיקות את ההייפ העצום סביב הסרט? לדעת המעריצים שעכשיו התחילו תנועה חדשה ברשתות החברתיות של restorethesnyderverse# הסרט יותר ממצדיק את ה-4 שעות.
בכל מקרה, אם אתם לא ממעריציו של סניידר, ואם התחברתם או לא לסרטיו הקודמים, אתם בהחלט תוכלו להנות מהסרט החדש-ישן, רק תכינו את עצמכם ל-4 שעות אפלים ואיטיים במיוחד.
ציון סופי: 4/5 בסולם Cinema-man