במאי עם חזון – מה הסרט הכי טוב של כריסטופר נולאן?
אומנם הוא ביים בסך הכול 11 סרטים באורך מלא נכון לרגע כתיבת שורות אלו, אבל כל סרט שלו הוא עולם ומלואו. הבמאי הבריטי כריסטופר נולאן מתעסק בסרטיו בעיקר בנושאים פילוסופיים, אתיים ומטאפיזיים, החוקרים את המוסר האנושי, הקונספט של הזמן, וטבעה של הזהות האישית. סרטיו ידועים כחוויה מאוד סובייקטיבית, כזאת שניתן לפרש ממספר נקודות מבט שונות, אך בסופו של דבר מתאחדות לפרספקטיבה ייחודית על מה כולנו מסכימים שהיא מציאות אובייקטיבית. נולאן אמר על עבודותיו כי הוא תמיד שואף לאנלוגיה של מבוך, כך שכאשר הדמויות עושות את הבחירות שלהן, אנחנו הצופים רוצים להיות ביחד איתם בבחירות שלהם ולא להסתכל מלמעלה מה הם עושים נכון ומה לא.
אז לאחר שקיבלנו בשנה האחרונה את סרטו החדש, "טנט" שכולנו חשבנו שיהיה המושיע של בתי הקולנוע, החלטתי לסקר את כל 11 הסרטים של נולאן ולהחליט מיהו הסרט הטוב ביותר של הבמאי עם החזון? עבור רשימה זו התייחסתי לנקודות הקשורות בעלילה, בסיפור, בתסריט ובנושאים אותם נולאן בוחן. כמו כן, התייחסתי גם לפסקול, לסצנות האקשן, לאפקטים, לצילום ולשחקנים.
מקום 11 – מעקבים (1998)
"מעקבים" הינו סרטו הראשון באורך מלא של נולאן. הסרט נעשה בתקציב צנוע של 3000 ליש"ט כאשר כולו מכספו האישי של נולאן, וצולם בסופי שבוע למשך שנה. הסרט מספר את סיפורו של סופר צעיר ומובטל (ג'רמי תיאובאלד) אשר עוקב אחר זרים ברחובות לונדון בתקווה שיספקו עבורו חומר לרומן שכותב. אך לאט לאט הוא נמשך לעולם הפשע, ומוצא את עצמו מעורב בתעלומת רצח. את הרעיון לסרט קיבל נולאן מחוויה אישית כאשר פרצו לביתו. הסרט היה הצלחה אדירה יחסית לתקופתו ולהיות סרט הביכורים שלו, מה שהוביל את נולאן ליצירת סרטו הבא – "ממנטו". אבל עם כמה שהיה הצלחה, הסרט בכל זאת יחסית פשוט לאור העובדה שהופק מכיסו הפרטי וצולם בסופי שבוע.
מקום 10 – אינסומניה (2002)
"אינסומניה" הוא סרטו השלישי של נולאן (לאחר הצלחתו האדירה עם יציאת ממנטו), אך בניגוד לשאר סרטיו, את אינסומניה הוא רק ביים, ואילו את התסריט כתבה הילרי זייץ. הסרט עוקב אחר בלש (אל פצ'ינו) שמגיע לעיירה קטנה בשביל לחקור אחר מקרה רצח, ובמקביל סובל מנדודי שינה. הסרט מספר סיפור מרתק, וקיימות בו סצנות שמבויימות נהדר כיאה לסגנונו של נולאן, ביחד עם שני השחקנים: אל פצ'ינו ורובין ויליאמס שעושים עבודה נהדרת. אבל אין לסרט את הסגנון היחודי של נולאן שגורם לך לצפות בסרט בתחושה של מבוך שאתה עובר ביחד עם הדמויות, או בחשיבה סוקרת של נושאים מסוימים.
מקום 9 – טנט (2020)
סרטו האחרון של כריסטופר נולאן, נכון לכתיבת שורות אלו, היה אמור להיות האירוע הגדול ביותר של 2020. נולאן בעצמו התעקש שהסרט יצא בקולנוע ולא בשירותי הסטרימינג בעקבות מגפת הקורונה. לדבריו, זהו סרטו השאפתני ביותר שלו. הסרט עוקב אחר מרגל חסר שם (ג'ון דייוויד וושינגטון) שנשלח בכדי למנוע מלחמת עולם שלישית, ומתוודה להמצאה המאפשרת לאובייקטים לנוע אחורה בזמן. כמו בעבודותיו האחרות שלו, הסרט בוחן בצורה מעמיקה ביותר נושאים כמו היפוך זמן, ופרדוקס הסבא. אבל בניגוד לסרטיו הקודמים, הפעם הייתה לי התחושה כי נולאן הלך רחוק מאוד בחקירת הנושאים האלו, והסרט נעשה ארוך ומבולגן.
מקום 8 – עלייתו של האביר האפל (2012)
הסרט השלישי והסוגר של טרילוגית האביר האפל של נולאן הוא גם הסרט שלדעת רבים הוא הפחות טוב מבין השלושה. הוא ללא ספק סוגר את הסיפור של באטמן בצורה מעניינת ומשאיר מקום למחשבה, אך בניגוד לשני הסרטים הקודמים לו, הוא מרגיש הכי פחות ריאליסטי ואפל שנולאן יצר. הנבל בסרט הוא ביין (טום הארדי) והוא מאוד גנרי ופחות מעניין לעומת הנבלים הקודמים. בנוסף גם ברוס ויין בסרט הזה, כבר מרגיש שמוצא עד הסוף.
מקום 7 – דנקירק (2017)
כל כך הרבה סרטי מלחמה נעשו, בפרט על מלחמת העולם השנייה, כך שהשאלה מה נולאן מתכנן להציג בדנקירק עלתה מראש. להפתעת כולם (או שלא) נולאן בחר לקחת כיוון אחר לחלוטין ממה שהיה מקובל עד כה בסרטי מלחמה. בסרט אין כמעט עלילה באופן המקובל, ולא כולל מראות זוועה של המלחמה. נולאן כתב את הסרט במטרה לספר את סיפור הפינוי בדנקירק משלושה צדדים: יבשה, ים ואוויר. הסרט כולל מעט מאוד דיאלוגים, ומטרתו העיקרית של נולאן הייתה לגרום לצופים לחוש כאילו הם נמצאים בדנקירק כחיילים פשוטים. לצורך כך בוצעה עריכה מבלבלת המדמה את בלבול החייל, והולחן פסקול מאיים שלא נותן מנוח. הסרט אינו סרט מלחמה רגיל ובעיקר נותן לצופה להשלים עם דמיונו את העלילה החסרה.
מקום 6 – באטמן מתחיל (2005)
"באטמן מתחיל" היה סרט שמעריצי האביר האפל חיכו לו במיוחד. עד שנת 2005, יצאו מספר סרטים כמו באטמן של טים ברטון (1989), אבל אחריו הגיעו סרטים פחות טובים שכמעט הרסו את דמותו של האביר האפל. כיאה לסרט הפותח טרילוגיה, "באטמן מתחיל" סיפר את סיפור המקור של ברוס ויין ואיך הפך ללוחם בפשע שמחופש לעטלף. אבל הפעם קיבלנו גרסה מעט שונה ממה שהיינו רגילים. בעוד דמותו של באטמן בקומיקס יחסית אפלה, נולאן בחר לחקור את דמותו לעמוק בצורה אפלה ומאוד ריאליסטית. סיפור המקור שלו אומנם נפרש על גבי סרט שלם, אבל קיבלנו את הגרסה הטובה ביותר של באטמן לדעתי, נכון לכתיבת שורות אלה.
מקום 5 – בין כוכבים (2014)
סרט המדע הבדיוני הזה מתאר את מסעם של קבוצת מומחים הנשלחים בחללית דרך חור תולעת על מנת למצוא כוכב ראוי ליישוב בני אדם בעקבות אסון אקולוגי המאיים להשמיד את האנושות בכדור הארץ, תוך שהוא חוקר לעומק נושאים מדעיים שונים כדוגמת תורת היחסות הכללית של אלברט איינשטיין, חורי תולעת, פרדוקס התאומים, חורים שחורים וכדומה. את התסריט לסרט כתב כמו הרבה מסרטיו ביחד עם אחיו ג'ונתן, והוא נכתב בהשראת עבודתו של הפיזיקאי קיפ תורן שטוענת כי חורי תולעת מהווים שער פוטנציאלי למסע בזמן. עלילת הסרט מתבססת על המסע הגדול של החוקרים אל הלא נודע, אך מתחת לפני השטח, מסתתרת עלילה נוספת על המשמעות ההקרבה של אב (מתיו מקונוהיי) שיצא למסע ארוך למען האנושות, אך הבטיח לביתו (ג'סיקה צ'סטיין) שיחזור אליה. הסרט נחשב כאחד מסרטי המדע הבדיוני הטובים בכל הזמנים מכל ההיבטים, אך יחד עם זאת הוא ארוך יחסית לסרטיו של נולאן ובעל קצב איטי.
מקום 4 – יוקרה (2006)
"יוקרה" הוא סרט דרמה ומתח עם אלמנט מסוים של מדע בדיוני. הסרט עוסק בתחרות בין שני קוסמים יריבים, אלפרד בורדן (כריסטיאן בייל) ורוברט אנג'יר (יו ג'קמן). העלילה מוצגת דרך שני סיפורי מסגרת: באחד אלפרד בורדן מואשם ברציחת יריבו ועומד בפני עונש מוות, ובשני מתאר את רוברט אנג'יר מתחקה אחר יומנו של בורדן בכדי לחשוף את סודותיו. הסרט מבוסס על ספרו של כריסטופר פריסט שעובד לתסריט קולנועי ע"י נולאן ואחיו. לעומת סרטיו האחרים, ב"יוקרה" נולאן לא בוחן נושא מסוים לעומק, אלא מציג סיפור דרמטי ומותח בין שני יריבים שכל אחד מהם רוצה להיות יותר מוצלח ונאהב מהשני, ועד כמה רחוק ילך כל אחד מהם בכדי להשיג את התהילה על חשבונו של האחר.
מקום 3 – ממנטו (2000)
בעקבות סרטו הראשון שעשה מכספו האישי, לנולאן ניתנה ההזדמנות את פריצת הדרך הגדולה הראשונה שלו. "ממנטו" מבוסס על סיפור קצר פרי רעיונו של אחיו ג'ונתן, ונולאן פיתח את התסריט עם מבנה שפורש את הסיפור בצורה הפוכה לינארית. הסרט עוקב אחר לאונרד (גאי פירס) הסובל מאמנזיה אנטרוגרדית, בעיית זיכרון המונעת ממנו ליצור זיכרונות חדשים ולכן הוא נאלץ להשתמש בכלים כמו תמונות, פתקים או קעקועים על גופו בכדי לזכור דברים שחשובים לו. הסרט מתאר את לאונרד בחיפושים אחר הרוצח של אשתו, וצורת העלילה שאינה לינארית מכניסה את הצופה לנקודת מבטו של לאונרד במהלך החיפוש. הסרט נחשב בעיני רבים כאחד הסרטים הטובים ביותר של שנות ה-2000 ובוחן שני מוטיבים מרכזיים במחשבה האנושית שהם מהי הזהות העצמית ומהי המציאות.https://www.youtube.com/watch?v=YoHD9XEInc0
מקום 2 – התחלה (2010)
סרט נוסף שרוצה להתעסק לנו במוח הוא "התחלה", מותחן מדע בדיוני שאת התסריט שלו נולאן פיתח במשך 10 שנים. הסרט עוקב אחר דמותו של קוב (לאונרדו דיקפריו) העוסק בגניבת מחשבות ורעיונות ממוחם של בני אדם בזמן שהם במצב לא מודע ושרויים בתוך חלום. הכישרון המיוחד של קוב הופך אותו לגנב מבוקש בריגול תעשייתי אך גם לפושע מבוקש, ולאדם ששילם מחיר אישי כבד ואיבד את הדברים החשובים לו בחייו. קוב מקבל הזדמנות לגאולה, ובכך לקבל חזרה את מה שאיבד. אבל בשביל זה עליו לעשות את הפעולה ההפוכה מגניבת רעיון; עליו להשתיל רעיון בתוך מוחו של אדם אחר. האפקטים והסאונד מעולים, העלילה מעניינת ומתוחכמת, ומעלה הרבה שאלות לאוויר. והקאסט של הסרט מדהים – הדמויות גם כתובות וגם מגולמות נהדר. זהו סרטו הראשון והאחרון של נולאן שעבד עם לאונרדו דיקפריו, נכון לכרגע.
מקום 1 – האביר האפל (2008)
טרילוגיית האביר האפל של נולאן היא אחד הפרויקטים השאפתנים ביותר שלו, והסרט האביר האפל שמתאר את ברוס ויין בשיאו הוא ללא ספק הטוב ביותר מבין השלושה. הסרט מציג את באטמן באור אפל וריאליסטי, ובוחן את דמותו מהקומיקס בצורה הכי מעמיקה שאפשר. האיום שעומד בפניו בסרט הפעם הוא כמובן הנבל האייקוני ביותר שלו – הג'וקר, בגילומו המפתיע של הית' לדג'ר. לאורך הסרט מתבטא הניגוד בין באטמן שמייצג סדר ושליטה לבין הג'וקר שמייצג כאוס וחוסר שליטה. הסרט גם מעולה באקשן, באפקטים, בפסקול ובשחקנים. סרט שמבטא את סגנונו הקולנועי הייחודי של נולאן בצורת סרט עלילה שמובססת על קומיקס.
מסכימים עם הבחירות שלי? איך אתם הייתם מדרגים את סרטיו של כריסטופר נולאן? מוזמנים לכתוב בתגובות